Når noget ændrer sig, mærker børn det straks. Åbenhed mellem forældre og børn kan styrke familiefællesskabet og forhindre, at børn oplever sig udenfor og alene med deres fantasier.

Børn holder sig ofte tilbage, når de mærker, noget er svært for deres forældre. Det er derfor dig som voksen, der må starte med, at tale om sygdommen og dens betydning for familiens liv. Børn kan tåle meget, undtagen at blive holdt udenfor

  • Tal med jeres barn om sygdom og behandling og afpas jeres samtale efter barnets alder og modenhed. Læs eventuelt nogle bøger sammen.
  • I bør informere børnenes institution eller skole om situationen, så de kan støtte.
  • Tal eventuelt med sygeplejersken, om at tage børnene med på afdelingen, så de kan se, den behandling du får. Virkeligheden afdramatiserer deres fantasier.

Du kan læse mere i pjecen

Hvad siger vi til vores barn - en vejledning til forældre

Hvor kan jeg finde råd og vejledning?

Støtte til børn i forskellige aldersgrupper

Pjecerne er udarbejdet af Videnscenter for patientstøtte

Vuggestuebarnet    

Børnehavebarnet   

Skolebarnet           

Teenageren            

 

App

 

Børn i sorg

En app der hjælper forældre til mindre børn med at tale om det svære ved sygdom eller dødsfald i familien. Kan købes her

Kemo - Kasper                    Kemo kasper vol 2.png   

App'en indholder både spil og bogen "Kemomanden Kasper". I spillet slå man kemoceller ihjel ved hjælp af sine egne hvide og røde blodceller og Kemo-Kasper.

Bøger kan læse sammen med børn

Den dag min mor fik kræft


Udgivet af Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet.

Bogen egner sig til oplæsning for 6-10 årige eller til selvlæsning fra 10 år. Du kan få bogen på kræftafdelingen eller hos Kræftens Bekæmpelse. 

Er din far eller mor syg?

Bogen retter sig mod teenagere op til unge i tyverne, der har syge forældre. 
Udgivet af ”Børn, unge og sorg” og kan downloades gratis

Min far spiller fodbold i himlen

Bogen er målrettet 6-10 årige som højtlæsning og som læse-selv-bog fra 10 år. Den henvender sig til familier med børn, der har oplevet dødsfald i nærmeste familie.

Børnefamilier kan få bogen gratis på Kræftafdelingen

Når mor eller far bliver syg

På hjemmesiden fra Det Nationale Sorgcenter vil du kunne finde information og vejledning til, hvordan du støtter og hjælper dit barn i en svær periode.