Bivirkningerne kan variere meget fra person til person. Når vi nøjagtigt ved, hvor du skal have stråler, kan vi sige mere om din risiko for de forskellige bivirkninger.

Generelt kan vi sige, at:

  • forbigående bivirkninger opstår allerede under behandlingen. De er som regel værst lige omkring slutningen af strålebehandlingen og er ofte forsvundet efter 2-4 måneder.
  • sene bivirkninger kan opstå måneder efter behandlingen og er ofte vedvarende.

Ofte kan vi give medicin mod bivirkningerne. Det er derfor vigtigt, at du fortæller os, når du begynder at mærke noget til strålebehandlingen.

En del kan ikke passe et arbejde under strålebehandlingen og vil som regel også have behov for at være sygemeldt nogle måneder efter behandlingen.

Forbigående bivirkninger

Slimhinder

Som regel vil der opstå forbigående irritation, ømhed og smerter i de slimhinder, som omgiver kræftsvulsten, og dette kan give problemer med at spise.

Din smagssans vil ændres eller nedsættes, og du kan få store mængder af sejt slim i mund og hals.

Hvis slimhinderne i struben bestråles, kan det medføre forbigående hæshed og irritationshoste, og i sjældne tilfælde kan der opstå vejrtrækningsbesvær.

Slimhindeproblemer begynder som regel 2-3 uger efter behandlingens start og kan varer op til et par måneder efter afslutningen af strålebehandlingen. Herefter vil der ske en langsom opheling af slimhinderne. Ofte vil det dog kunne mærkes, at slimhinderne i det bestrålede område er mere sarte end tidligere.

Ernæring

Det er meget vigtigt, at du får tilstrækkeligt at drikke og spise under og efter strålebehandlingen. Det er en god idé, at du selv følger med i vægten på din egen badevægt.

Vi anbefaler, at du og evt. en nær pårørende deltager i kostundervisning på afdelingen, for at få råd og vejledning om god ernæring.

Hos en del patienter bliver det nødvendigt at anlægge enernæringssonde enten gennem næsen eller gennem maveskindet direkte ind i mavesækken.

Læs mere om mad og drikke under behandling.

 

Huden

Du kan få rødme, ømhed og kløe af huden i det bestrålede område. Det kan føles som en let solskoldning. Hvis du under strålebehandlingen får behov for at bruge creme, vil sygeplejersken vejlede dig i, hvilken creme du skal bruge.

Læs mere i vores pjecer:

Hudpleje under og efter strålebehandling

www.hudpleje-stralebeh.auh.dk

Steroidcreme til anvendelse på huden under og efter strålebehandling

www.steroidcreme-straalebeh.auh.dk

Træthed

Det er helt normalt, at du i forbindelse med strålebehandling oplever træthed.

Oftest viser trætheden sig efter et par ugers behandling. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor udtalt trætheden bliver.

For mange kan det være belastende at skulle møde op på en kræftafdeling og dermed forholde sig til, at man er syg.

Hvis man har lang transporttid til behandlingsstedet, kan det i sig selv være trættende.

Under alle omstændigheder kan det være gavnligt at tage sig tid til et ekstra hvil i løbet af dagen, både i den periode man får strålebehandling, og i tiden efter endt behandling.

Lettere daglig motion såsom gå- og/eller cykelture kan være gavnligt, da man så også hviler bedre bagefter. 

Samliv og seksualitet

Det er muligt, at din lyst til seksuelt samvær kan blive påvirket. Dette skyldes, at du er i en både fysisk og psykisk belastet situation

Læs mere på siderne om seksualitet

Sene bivirkninger

Sene bivirkninger kan være:

  • Tørhed i mund, svælg og hals
  • Nedsat smagssans/smagsforandringer
  • Øget risiko for huller i tænderne
  • Problem med at åbne munden pga. stramning i kæbeleddene
  • Synke- og spisebesvær
  • Hæshed

Hvis du vil vide mere

Strålebehandling på Kræftafdelingen (Aarhus Universitetshospital)

Strålebehandling (Kræftens Bekæmpelse)

Hvad kan du selv gøre