Bivirkningerne kan variere meget fra person til person. Når vi nøjagtigt ved, hvor du skal have stråler, kan vi sige mere om din risiko for de forskellige bivirkninger.

Generelt kan vi sige, at:

  • forbigående bivirkninger opstår allerede under behandlingen. De er som regel værst lige omkring slutningen af strålebehandlingen og er ofte forsvundet efter 2-4 måneder.
  • sene bivirkninger kan opstå måneder efter behandlingen og er ofte vedvarende.

Ofte kan vi give medicin mod bivirkningerne. Det er derfor vigtigt, at du fortæller os, når du begynder at mærke noget til strålebehandlingen.

En del kan ikke passe et arbejde under strålebehandlingen og vil som regel også have behov for at være sygemeldt nogle måneder efter behandlingen.

Forbigående bivirkninger

Huden

Du kan få rødme, ømhed og kløe af huden i det bestrålede område. Det kan føles som en let solskoldning. Hvis du under strålebehandlingen får behov for at bruge creme, vil sygeplejersken vejlede dig i, hvilken creme du skal bruge.

Læs mere i vores pjecer:

Hudpleje under og efter strålebehandling

www.hudpleje-stralebeh.auh.dk

Steroidcreme til anvendelse på huden under og efter strålebehandling

www.steroidcreme-straalebeh.auh.dk

Træthed

Det er helt normalt, at du i forbindelse med strålebehandling oplever træthed.

Oftest viser trætheden sig efter et par ugers behandling. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor udtalt trætheden bliver.

For mange kan det være belastende at skulle møde op på en kræftafdeling og dermed forholde sig til, at man er syg.

Hvis man har lang transporttid til behandlingsstedet, kan det i sig selv være trættende.

Under alle omstændigheder kan det være gavnligt at tage sig tid til et ekstra hvil i løbet af dagen, både i den periode man får strålebehandling, og i tiden efter endt behandling.

Lettere daglig motion såsom gå- og/eller cykelture kan være gavnligt, da man så også hviler bedre bagefter. 

Samliv og seksualitet

Det er muligt, at din lyst til seksuelt samvær kan blive påvirket. Dette skyldes, at du er i en både fysisk og psykisk belastet situation

Læs mere på siderne om seksualitet

Hoste

Endelig kan der være enkelte patienter, som oplever tør hoste under og/eller efter strålebehandlingen, fordi en lille del af den underliggende lunge muligvis kan rammes af strålerne. Hosten er sædvanligvis forbigående, men kan være relativt langvarig.

 

Sene bivirkninger

Huden

I områder, hvor der eventuelt har været en akut hudreaktion, kan man se en mørkere farve (pigmentering) end i den omgivende hud.

Der kan også forekomme ganske små udvidelser af blodkar i huden. Disse forsvinder ikke.

Vævet under huden kan danne arvæv, således at det føles mere fast og ueftergiveligt. Dette kaldes fibrose.

 

Hævelse af arm

Den operation, du har fået foretaget, kan medføre en vis risiko for, at der kan komme hævelse af armen på den opererede side, et såkaldt lymfødem. Risikoen for denne følgevirkning øges, hvis der gives strålebehandling mod armhulen, hvilket er tilfældet, hvis der har været syge lymfeknuder i armhulen.

Der kan i samme forbindelse også på længere sigt opstå problemer med indskrænket skulderbevægelighed. Tilstanden vil være kronisk, men kan afhjælpes ved behandling.

Det anbefales, at du livslangt er opmærksom på at gentage de øvelser, som du efter din brystoperation blev instrueret i af fysioterapeuten.

Hvis du vil vide mere

Strålebehandling på Kræftafdelingen (Aarhus Universitetshospital)

Strålebehandling (Kræftens Bekæmpelse)

Hvad kan du selv gøre