Umiddelbart efter operation

I tiden efter operationen skal man være opmærksom på, om operationssåret:

  • væsker
  • bliver rådt
  • er varmt
  • er ømt
  • om der opstår feber

Et dette tilfældet, skal du hurtigst muligt kontakte din egen læge, da det kan være tegn på betændelse i operationssåret.

Det er vigtigt for ophelingen af såret, at du holder det rent med bl.a. brusebad, hvor du skyller efter med rindende vand. Massage til såret og fugtighedscreme på såret gives først, når såret er helet helt op (gerne først efter 2-3 uger).

For at sikre en pæn sårheling, er det vigtigt at beskytte arret mod solens stråler, det gælder især inden for det første år efter operationen.

Hvis du udsættes for solens stråler, kan du dække arret med en tynd bluse eller bruge en solcreme med høj solfaktor. Alternativt kan du dække arret med special-plaster. Her anbefales MicroporeTM Papirtape, som er et hudvenligt microporøst plaster.

Kvinder anbefales at bruge en god støttende bh med lukning fortil eller en sports-bh, for at reducere strækket i arret. Det anbefales at anvende denne i mindst 4 uger men gerne længere.

Ar fra tidligere operationer

Arret vil være mest synligt umiddelbart efter operationen. Med tiden bliver det mere "blegt" og kan være så fint, at det er svært at få øje på.

Det kan være, at arret ikke vil hele, eller at der dannes mere arvæv end forventet. Hvis du oplever sådanne problemer, kan du kontakte en sygeplejerske i "GUCH-tematet" i Klinik for Medfødte Hjertesygdomme eller spørge ved en ambulant kontrol. Alternativt kan du kontakte din egen læge. Derfra kan der evt. henvises til en plastikkirurgisk specialist, hvor der findes flere behandlingsmuligheder fx laserstråler og hormonindsprøjtninger.