Hvorfor er det nødvendigt med en slimprøve?

Når man har Cystisk fibrose og får bakterier i lungerne, får man sjældent feber og smerter ved vejrtrækning, som andre gør.

Man hoster nogle gange lidt mere, end man plejer, måske er appetitten ikke så god, og måske er man ikke så frisk. Men af og til opdager man slet ikke, at man har fået bakterier i lungerne.

For at passe bedst muligt på lungerne skal man derfor en gang om måneden have undersøgt en slimklat for at se, om der er bakterier, der skal behandles.

Hvis man hoster mere, end man plejer, og har mistanke om, at der er bakterier i lungerne, kan man få en slimklat undersøgt, også selvom der ikke er gået en måned, siden man sidst fik én undersøgt.

 

Hvordan afleverer man en slimprøve?

Der er flere måder at aflevere en slimprøve på: Ekspektorat og trakealsug.  

Her kan du læse om ekspektorat

Her kan du læse om trakealsug

Du kan også læse mere om, hvordan man bedst støtter sit barn, når det skal suges ved trakelasug. Læs mere her

 

Videooptagelser af børn, der suges

Vi har fået lov til at lave nogle små videooptagelser af børn, der suges. Vi håber, at videoerne kan være med til at illustrere forskellige børns/forældres udfordringer og give jer en idé om, hvordan I selv støtter jeres barn bedst muligt frem til den dag, han/hun mestrer suget.

Hvis I ser optagelserne sammen med et barn, der er ældre end børnene på videoerne, er det vigtigt, at de ikke bruges til at presse barnet (sig f.eks. aldrig ”prøv at se hvor dygtig, han er, og han er meget mindre end dig!”). Brug det til at vise barnet, at der er andre børn ”i samme båd”, og som udgangspunkt for en snak om det, der er svært, og for at give barnet tro på, at det kan lære det selv!

Du kan læse mere om Emma på 16 måneder her

Du kan også læse om Jonas på 4,5 år her

Her kan du læse om Johan på 4,5 år. 

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.