Børn og unge op til 15 år kan henvises til klinisk vurdering via praktiserende læger, skadestuelæger, vagtlæger eller andre læger der har klinisk mistanke om overgreb eller svær omsorgssvigt. Undersøgelsen er en helt almindelig klinisk vurdering ud fra syge- eller skadehistorie og en objektiv undersøgelse. Børnelægen tager stilling til om der er begrundet mistanke om overgreb og dermed lovmæssigt forpligtigelse til underretning af de sociale myndigheder i henhold til servicelovens § 153. Hvis der viser sig at være tale om anden sygdom eller tilstand og ikke at være mistanke om overgreb behandles den kliniske problemstilling i CBO, henvises til andet relevant børneambulatorium eller afsluttes til henvisende læge.

Såfremt barnet eller den unge skal have lavet undersøgelse af kønsorganerne vejledes familien som beskrevet i nedenstående informationsmateriale, der i ikke akutte tilfælde kan fremsendes til familien.

Information til børn og forældre om undersøgelse af børns ydre kønsorganer ved hjælp af fotokolpskop

Kære barn og forældre
Jeres barn er henvist til børneafdelingen med symptomer fra kønsdelene.

Da det ofte vækker bekymring hos forældre og lidt større børn, hvordan undersøgelsen skal foregå, har vi lavet denne folder, som forhåbentlig giver jer svar på nogle af de spørgsmål, I måtte have.

Symptomer
Når vi planlægger at undersøge kønsdelene, kan der være mange årsager til det. Der kan f.eks.være rødme, kløe, sår, rifter, vorter, udflåd, blødning, mistanke om anderledes udseende eller mistanke om seksuelt overgreb.

Undersøgelsen
Først laves en almindelig lægeundersøgelse, hvor barnet får lyttet på hjerte og lunger, bliver kigget i mund og ører, og trykket på maven. Måske skal barnet hoppe og vise nogle øvelser med fingrene.
Barnet bliver vejet og målt.

Derpå skal barnet have lavet en fotokolposkopisk undersøgelse
af sine kønsdele.
Et fotokolposkop er et forstørrelsesapparat med indbygget lys, der er tilkoblet en videooptager. Lyset er ikke varmt, og apparatet skal ikke berøre barnet.

Barnet ligger på ryggen på briksen, mens mor eller far sidder ved siden af briksen. Sygeplejersken skiller forsigtigt kønslæberne ad, og lægen inspicerer og filmer. Barnet kan mærke, at sygeplejersken rører ved dem, men det gør ikke ondt at få lavet undersøgelsen. Nogle børn føler det ubehageligt at skulle blotte sig.

I forbindelse med undersøgelsen vil der muligvis være behov for at finde ud af, om symptomerne skyldes en infektion. Dette gøres ved at barnet bliver berørt med en vatpind (kaldes at pode) ved endetarmen og ved skeden.
Der kommer svar på denne prøve efter ca. 1 uge.

Jo bedre barnet samarbejder til undersøgelsen, des hurtigere er det overstået. Derfor gør vi meget ud af at informere og vise jer, hvad der skal foregå. Når barnet er tryg ved undersøgelsen begynder vi.
Selve undersøgelsen tager 5-15 minutter, og vi har afsat en time til jeres besøg.

Spørgsmål
Hvis I har spørgsmål, er I velkomne til at kontakte sygeplejersken på tlf. 7845 1571 mellem kl. 09.00 og 13.30.