coronavirus_rm_1120x200px.png

Hvordan skal jeg forholde mig til Corona-virus?

Vi henviser til, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger ift. hvordan du skal forholde dig til Corona-virus.

Vi vil følge situationen tæt den kommende tid og vi opdaterer løbende vores anbefalinger sv.t. udmeldingerne fra Sundhedsstyrelsen. 

Hvis du har en aftale på hospitalet, skal du gøre følgende:

  • Mød op til aftalt tidspunkt, med mindre du får besked om andet
  • Undgå at tage pårørende med
  • Sprit hænder ofte - pas på dig selv og de andre patienter

Hvis du er i immundæmpende behandling, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at;

  • du fortsætter den vante behandling. Ikke noget med imurel-pauser.
  • du skal stoppe med at give hånd
  • du skal vaske hænder jævnligt, alternativt håndsprit (grundig håndvask med sæbe er mest effektivt, håndsprit er derfor ikke et "must")
  • du skal undgå tæt kontakt (det vil sige indenfor 2 meter) af folk, der er syge med hoste
  • du skal prøve at undgå steder, hvor mange mennesker samles tæt. Det er f.eks. offentlig transport og butikker i myldretiden. 

Information om Corona-vaccine

De næste 8-10 uger vil der være færre vacciner, end der er behov for. Man vil starte med at vaccinere plejehjemsbeboerne, og derefter frontlinjepersonale på hospitalerne.
Derefter vil patienter i risikogrupper blive vaccineret, først dem med størst risiko. 

Hospitalsafdelinger og praktiserende læger deltager i øjeblikket i identifikation af patienter i "særlige øget risiko". Vaccination af disse patienter starter i slutningen af januar og skulle være afsluttet 30. marts. Man vil blive indkaldt via e-boks.

I Aarhus er oprettet et vaccinationscenter ved den tidligere færgehavn.

Den første vaccine, der er blevet godkendt, er fra firmaerne Pfizer. Den næste, fra firmaet Moderna, vil blive godkendt indenfor få uger.
Med Pfizer's vaccine skal der gives to vaccinationer med 3-6 ugers mellemrum. Moderna's vaccine skal også gives to gange, formentlig med det samme mellemrum.

De to vacciner har været testet på ca 100.000 raske personer tilsammen. Begge vacciner er 95% effektive i disse grupper. Desværre er de ikke testet på patienter i immundæmpende behandling, som ikke indgik i studierne.

Vaccinerne er såkaldte RNA vacciner. Ud fra teoretiske betragtninger mener vi at patienter i immundæmpende behandling tåler vaccinerne ligeså godt som raske. Men det er muligt, at effektiviteten er noget mindre end 95%, altså at beskyttelsen er lidt ringere.

Bivirkningerne beskrives som beskedne, men ca 50% har influenza-agtige symptomer et par dage, og man kan have lidt ondt i skulderen efter vaccinationen, som gives i musklen. Fordi vaccinen er givet til ca 100.000 personer kan man ret stor sikkerhed sige, at alvorlige bivirkninger er meget sjældne.

Mere information om Corona

For specifik information til patienter med tarm- eller leversygdom samt sjælden leversygdom henvises til;

Information fra Dansk Selskab for Gastroenterologi (tarmsygdom) og hepatologi (leversygdom) her.

 

For generel information henvises der til AUH's hjemmeside, din egen læge (per telefon) eller til Sundhedsstyrelsens hotline enten via www.Coronasmitte.dk eller på tlf.: 72 22 74 59.

 

Se desuden denne videohilsen fra en psykolog ansat på Aarhus Universitetshospital. Videoen giver dig nogle konkrete råd til, hvordan du kan takle bekymringer og angst ift. Corona-virus

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.