Særligt for denne afdeling
At komme i klinikken
Når du møder, besøgets varighed, parkering, hjemtransport m.m.
At være indlagt
Spørgeskema, praktiske oplysninger, besøgstid, mad, døgnrytme
At komme til undersøgelse i laboratoriet
Inden du kommer, når du møder, svar på prøver
At deltage i forskningsprojekter
Information om at deltage i et projekt
Elever og studerende i afdelingen
Ansatte
Afdelingsledelse, afsnitsledelse, speciallæger og diætister
Nyheder på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme
Ny patientgruppe tilbydes partikelterapi
06.04.22 - Dansk Center for Partikelterapi (DCPT) har nu startet behandling af den første patient med primær leverkræft. Patienter med primær leverkræft har ofte en dårlig leverfunktion som tåler almindelig strålebehandling dårligt. Med partikelterapi kan man undgå spredte stråler mod leveren og målrette strålerne selve svulsten.
Partikelterapi mod primær leverkræft er et tværfagligt projekt, hvor bl.a. Lever-, Mave- og Tarmsygdomme deltager. Afdelingen vil selv kontakte de patienter, hvor behandlingen vurderes relevant.
Information til patienter, der efterspørger Covid-19 medicin (Lagevrio) som gives til ekstra udsatte patientgrupper
01.02.22 - Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer opfattes følgende patientgrupper i immundæmpende behandling som ekstra udsatte:
- Kræftpatienter i aktiv kemobehandling,
- levertransplanterede,
- alkoholisk cirrose med akut leversvigt el. lign.
Det betyder, at patienter med mb. Crohn og colitis ulcerosa m.m. ikke er defineret som ekstra udsatte.
Ny ledende overlæge på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme01.02.22 - Overlæge Jens Kelsen tiltræder som ledende overlæge pr. 1. februar 2022. |
![]() |
Ledende overlæge Peter Ott fratræder sin stilling med udgangen af januar 202201.02.22 - Peter Ott har siden 2004 været ledende overlæge på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, dengang Medicinsk afdeling V, Århus Kommunehospital. Afdelingen ønsker Peter Ott alt det bedste fremover. |
![]() |
Overlæge Jens Frederik Dahlerup er fratrådt sin stilling med udgangen af december 202131.12.21 - Specialeansvarlig og uddannelsesansvarlig overlæge Jens Frederik Dahlerup har siden 1995 været overlæge på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, dengang Medicinsk afdeling V, Århus Kommunehospital. Afdelingen ønsker Jens Frederik Dahlerup alt det bedste fremover. |
![]() |
Nyt professorat styrker forskning i sjældne leversygdomme
01.10.21 - Tidl. ledende overlæge og ny professor Peter Ott på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme har dedikeret sit arbejdsliv til at forbedre udredning og behandling af patienter med leversygdomme, og han har særligt fokus på de sjældne leversygdomme.
Peter Ott beskæftiger sig som hepatolog med patienter, der har sygdomme i lever og galdeveje. Med udnævnelsen af Peter Ott som ny professor bliver forskningen i leversygdomme nu styrket.
Det er især den sjældne og arvelige leversygdom Wilson’s disease, der optager den nyudnævnte professor. Peter Ott har bl.a. bidraget til udvikling af en ny diagnostisk metode med PET-scanning, belysning af sygdommens epidemiologi og stået i front for et netop publiceret internationalt samarbejde om design af kliniske studier af sygdommen. Derudover er han engageret i udviklingen af et Wilson Severity Score, der kan bruges til vurdering af sygdommens sværhedsgrad.
Et andet fokusområde for Peter Ott er arvelige sygdomme i galdevejene – et fagområde, som afdelingen har bygget op både klinisk og videnskabeligt i løbet af de sidste 10 år.
Peter Ott håber, at hans forskning vil bidrage til, at patienter med Wilson’s disease og andre sjældne leversygdomme fremover bliver diagnosticeret tidligere og mere korrekt, og at de får bedre behandling.
Professoratet er støttet af The Aarhus Wilson Consortium.
Online bestilling af medicin
01.05.21 - Som noget nyt kan vi tilbyde webbooking, når du skal bestille medicin igennem os.
Dette gælder for:
- almindelig receptpligtig medicin, der er udskrevet af os og har relevans til din sygdom.
- fornyelse af recept til vederlagsfri medicin, som du får udleveret fra vores hospitalsapotek
- afhentning af medicin. Du kan bestille tid til afhentning af den medicin, der udleveres fra klinikken
For at bestille ovenstående medicin, skal du booke på www.booking.rm.dk eller igennem app'en "Mine aftaler RM" under ”Book tid”.
Afhængig af hvad du skal booke, skal du benytte én af følgende koder:
Vederlagsfri medicin fra hospitalsapoteket: AUH-LMT-R01
Almindelig receptpligtig medicin: AUH-LMT-R02
Afhentning af medicin i klinikken: AUH-LMT-UDL01.
Medicinafhentning i klinikken
Fremover skal medicinafhentning i vores klinik foregå i tidsrummene:
Mandag og tirsdag: kl. 13.30-15.00
Fredag: kl. 9.00-11.00
Vi håber, at I vil imødekomme de nye afhentningstider.
Kostråd fra diætist kan afhjælpe mave-/tarmproblemer efter kræft i bækkenorganerne
06.11.20 - Diarré, oppustethed eller forstoppelse er typiske senfølger efter kræft i bækkenorganerne. Med den rette hjælp fra en diætist kan kosten sammensættes, så generne mindskes.
Læs hele artiklen og se videoerne lavet i samarbejde med senfølgecentret her.
Overlæge Gerda Villadsen reklamerer for ILCA School of Liver Cancer, som i 2021 foregik på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme
01.06.21 - Videoen, der er lavet i samarbejde med Visit Aarhus, er blevet vist internationalt på en virtuel konference i International Liver Cancer Association (ILCA) som reklame for ILCA School of Liver Cancer 2021, der blev afholdt virtuelt på AUH i maj 2021.
Fæcestransplantation: Effektiv behandling med usikker fremtid
23.02.19 - I de rette tarme kan afføring redde liv. Det viser et nyt studie af fæcestransplantation ved den livstruende tarmsygdom Clostridium difficile. På Aarhus Universitetshospital opbygger læger og forskere lige nu en fæcesbank, men både behandlingen og den frie forskning kan komme under pres.
Se pressemeddelelse fra d. 23. februar 2019 her:
Fæcestransplantation: effektiv behandling med usikker fremtid
Se dine data
Du har mulighed for at se dine sundhedsdata på Sundhed.dk. Dine sundhedsdata er typisk tilgængelige efter 1-2 dage. Du skal bruge din NemID for at logge på.
Blodprøvetagning
Fra 1. juli 2016 skal alle blodprøver, som hospitalet bestiller, tages på et af regionens blodprøvesteder.
På www.blod.rm.dk kan du læse mere om dine muligheder.
Husk du skal bestille tid til blodprøvetagning. Du skal bruge dit NemID til at bestille tid på www.booking.rm.dk.
Hvis du ikke har et Nemid kan du ringe på tlf. 2336 2791 på hverdage kl. 12.30-14.00 for at bestille tid til blodprøver og EKG.
Du kan se et kort over blodprøvesteder i Region Midt her.