Skrumpelever er aflejring af bindevæv i leveren, som forstyrrer den normale opbygning og funktion af leveren. Det er en kronisk sygdom, som kan være meget fredelig i en del år, men ofte er den gradvist fremadskridende og giver symptomer. Forløbet af sygdommen er til dels afhængig af, hvad som har udløst den. Omkring 60% af tilfældene i Danmark skyldes alkohol. De øvrige tilfælde skyldes andre leversygdomme, som over tid medfører skrumpelever (læs mere under de enkelte leversygdomme). 

Der er ca. 15.000 patienter med skrumpelever i Danmark, hvoraf ca. 1000 behandles på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme. I tidlige stadier er skrumpelever symptomfattig, hvorimod der i mere fremskredne stadier optræder en række komplikationer. 

Encefalopati 

Hjernepåvirkning ved leversygdom kaldes encefalopati. 
Ved fremskreden skrumpelever kan leverens evne til at rense blodet være nedsat i et omfang, så det svækker hjernens funktion. Symptomerne kan variere fra meget diskret hukommelses- og koncentrationsbesvær, ændret søvnrytme og ændret rumlig orienteringssans til bevidstløshed. 

Underernæring ved leversygdom

Skrumpelever medfører af forskellige grunde underernæring. Hovedparten af skrumpelever-patienter som indlægges på hospital er således underernærede. Afdelingen har betydeligt fokus på underernæring, og alle underernærede patienter vil modtage diætistvejledning.


Fedtlever kan føre til skrumpelever

Fedtlever skyldes for meget fedt i leveren, og det er der ca. 2.-300.000 danskere, der har. Årsagerne kan være forskellige, f.eks. alkohol, overvægt og sukkersyge. Heldigvis er fedtlever oftest helt uskadeligt, men hos nogle få kan det føre til mere alvorlig leversygdom. Din læge henviser dig, hvis der er tvivl, om det kan være skadeligt, og årsagen er uklar. 

Andre leversygdomme der kan føre til skrumpelever

Flere andre leversygdomme kan føre til skrumpelever, læs mere om sygdommene autoimmune leversygdomme og smitsom leverbetændelse samt aflejringssygdomme.

Behandling af skrumpelever

Læs mere om behandling af skrumpelever