Erling Falk og Hans Erik Bøtker får prisen for deres indsats indenfor det hjertemedicinske område


Aarhus-professorerne, dr.med. Erling Falk og overlæge, dr.med. Hans Erik Bøtker, modtager d. 28. april Odd Fellow Ordenens Forskerpris på i alt 250.000 kr. De to forskere får prisen for deres indsats inden for det hjertemedicinske område.

Erling Falk er professor i eksperimentel hjertemedicin ved Aarhus Universitet og en af de mest internationalt anerkendte forskere i mekanismerne i hjerte-kar-sygdomme. Han har forsket i årsagerne til akut blodprop i hjertet og andre steder i kroppen. Sammen med kolleger har han udviklet en metode til at opdage og behandle patienter i tide, som ellers var i risikozonen for at blive ramt en livstruende blodprop.

Erling Falk er uddannet læge i 1975, og i 1989 forsvarede han sin doktordisputats om kritisk og akut åreforkalkning i hjertet. I 1995 blev han Hjerteforeningsforskningsprofessor ved Institut for Eksperimentel Klinisk Forskning ved Aarhus Universitet og tiltrådte som professor i eksperimentel hjertemedicin samme sted i 2001.

I sporet af sin karriere følger 230 internationale artikler af høj kvalitet samt en række hædersbevisninger og internationale tillidsposter.

Effektiv kur mod blodpropper i hjertet

Hans Erik Bøtker er professor i klinisk og eksperimentel kardioprotektion og overlæge ved Hjertemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Hans Erik Bøtkers forskning fokuserer på kroppens eget forsvarsssystem til beskyttelse mod blodprop i hjertet. Blandt andet har Hans Erik Bøtker sammen med et forskerteam forsket i det særlige fænomen, at det er muligt at forhindre hjertemuskulaturen i at gå til grunde ved at berøve hjertets blodforsyning for en kort stund, fx ved at stoppe blodforsyningen i armen i få minutter. Forskningen, som løbende bliver omsat i praksis, har vist sig at være effektiv. Ikke blot mod blodpropper i hjertet, men også mod blodpropper i hjernen.

Hans Erik Bøtker er uddannet læge i 1983 fra Aarhus Universitet og speciallæge i intern medicin og hjertesygdomme i 1999. I 2001 forsvarede han sin disputats og siden 2007 har han været klinisk professor.

Sideløbende med sin lægegerning har Hans Erik Bøtker medvirket, direkte og indirekte, til 173 videnskabelige artikler. Hertil kommer hvervet som vejleder og diverse bidrag til lærebøger. Hans Erik Bøtker er tidligere modtager af Hjerteforeningens Forskerpris.