Infektion i det indre øje er en alvorlig, men heldigvis sjælden tilstand, som kan opstå efter et fremmedlegeme eller et kirurgisk indgreb inde i øjet

Tilstanden behandles med akut operation og antibiotika, men resulterer ofte i svært synstab

Hvad er infektion inde i øjeæblet?

Infektion inden i øjeæblet (panoftalmi) er en meget alvorlig og sjælden infektion. Infektionen kan skyldes bakterier, svampe og parasitter. Tilstanden er meget frygtet, særligt i følgende situationer:

  • efter operationer i øjet
  • efter skader hvor der har været hul på øjet
  • ved spredning af mikroorganismer fra et andet sted på kroppen, enten fra et sted omkring øjet eller via blodet.

Hvor hyppig er infektion inde i øjenæblet?

Tilstanden er meget sjælden.

Hvorfor får man infektion i øjenæblet?

Infektion inde i øjenæblet udvikles, når der er kommet bakterier ind gennem et hul i øjet, typisk efter en skade eller en operation.

Hvad er symptomerne på tilstanden?

I de fleste tilfælde opstår symptomerne akut i form af smerter og nedsat syn. Panoftalmi, som opstår efter øjenoperationer, kan have et langvarigt forløb.

Hvordan stilles diagnosen?

Sygehistorien er typisk. Den endelige diagnose stilles efter prøvetagning af væsken inde i øjeæblet (corpus vitreum).

Hvordan behandles tilstanden?

Behandlingen af denne tilstand består i operativ fjernelse af glaslegemet og indsprøjtning af antibiotika. Dette foregår på en specialafdeling. I alvorlige tilfælde, hvor infektionen ikke kan standses med antibiotisk behandling, kan det blive aktuelt at fjerne øjet.

Hvordan er langtidsudsigterne for tilstanden?

Selv med intensiv antibiotisk behandling er prognosen i mange tilfælde alvorlig, både med henblik på at bevare synsfunktionen og med henblik på at bevare øjet. Prognosen er afhængig af den mikroorganisme, som forårsager infektionen, og hvor lang tid infektionen har varet. De mest frygtede komplikationer er tab af synet eller evt. hele øjet.

Mere information om sygdom i glaslegemet

Andre øjensygdomme