Mad skal der til, for at kroppen får energi og byggesten til væv, muskler og organer, og det er vigtigt at spise den rigtige mad.

Når nyrefunktionen er moderat til svært nedsat ophobes nedbrydningsprodukterne fra fødevarerne som affaldsstoffer i kroppen. Disse affaldsstoffer kan minimeres ved at følge forskellige diætprincipper.

Kost ved lav nyrefunktion

Proteinet, som vi benytter til at genopbygge celler og muskler med, nedbrydes til karbamid. Nyrer, der fungerer normalt, renser kroppen, men hvis nyrerene ikke fungerer tilstrækkeligt, ophobes nedbrydningsproduktet karbamid i kroppen.

Ophobningen af karbamid kan give symptomer som hudkløe, træthed, madlede og kvalme. Ved at spise mindre protein kan disse symptomer nedsættes. Dog har kroppen brug for protein, som er et livsnødvendigt næringsstof.

Ud over ophobning af karbamid, udskilles der ikke overskydende fosfat i blodet, derfor bør fosfatindtaget i fødevarer også begrænses.

Protein og fosfat findes i store mængder i kød, fisk og fjerkræ samt i æg, ost og mælkeprodukter. Det er en god ide at begrænse forbruget, uden dog at undgå fødevarerne helt.

Det er ikke meningen, at man skal tabe sig, fordi man skal sætte sit forbrug af visse madvarer ned. Derfor er det vigtigt at øge indtagelsen af kulhydrat og fedt. Det vil sige, at det er en god ide at spise mere brød, kartofler, frugt og grønt og gerne bruge rigeligt fedtstof på brødet og til madlavning.

Der er nogle, der ud over protein- og fosfatreduktion også skal kombinere med kaliumbegrænsede diætprincipper.

Hæmodialysediæt

Under dialyse sker der et proteintab, og det er derfor vigtigt at spise mere protein. Protein findes i kød, fisk og fjerkræ. Ost, mælkeprodukter og æg er også meget proteinholdige, men indholdet af fosfat er meget stort i disse produkter, derfor er det uhensigtsmæssige proteinkilder.

Det anbefales at spise mange små måltider fremfor få store. Det øger muligheden for at få tilstrækkeligt protein.

Ud over utilstrækkelig proteinindtagelse har man risiko for højt fosfat- og eller kaliumindhold i blodet.

Peritonealdialysediæt

Under dialyse sker der et proteintab, det er derfor vigtigt at spise mere protein. Protein findes i kød, fisk og fjerkræ. Ost, mælkeprodukter og æg er også meget proteinholdige, men indholdet af fosfat er meget stort i disse produkter, derfor er det uhensigtsmæssige proteinkilder.

Det anbefales at spise mange små måltider fremfor få store. Det øger muligheden for at få tilstrækkeligt protein.

Undgå sukkerholdige produkter. De mætter og fylder op for mere hensigtsmæssige proteinrige måltider.

Spar på fedtet. Både på det synlige fedtstof, som man kommer på brødet, og som man steger i. Men vær også opmærksom på det skjulte fedtstof, der gemmer sig i kød og pålæg. Vælg derfor så magre produkter, som muligt.

Ud over utilstrækkelig proteinindtagelse er der risiko for højt fosfatindhold i blodet. Det er sjældent, at man har problemer med høje kaluimværdier i blodet, når man behandles med peritonealdialyse.

Fosfatbegrænsning

For meget fosfat (>1,8 mmol/l) i blodet øger risikoen for knogleskørhed og hjertekarsygdom.
 
Hvis fosfatindholdet i blodet er for højt, skal man følge diætprincipperne for fosfatbegrænsning:

Levnedsmiddelgruppe: Fosfatrige produkter: 

Kød, fisk, fjerkræ og æg  


Lever, nyre, brissel, sardiner
og laks på dåse,
frisk og røget torskerogn

Brød, mel og gryn


Grahamsbrød, Fibertrim,
grahams- og rugknækbrød,
müsli og klid

Mejeriprodukter



Skære- og skimmelost,
smelteost, parmesan- og fetaost
mælk og surmælksprodukter,
kakaomælk og kakaodrik

Grøntsager


Ærter, gule ærter,
champignon og andre svampe,
tørrede bælgfrugter

Frugt

Stjernefrugt, nødder og mandler

Diverse


Kakao, chokolade, marcipan,
chokolade-nøddecreme,
peanutbutter

Kaliumbegrænsning

For meget kalium (>5,1 mmol/l) i blodet kan medføre almen utilpashed og hjerterytmeforstyrrelser.

Hvis kaliumindholdet i blodet er for højt, skal man følge diætprincipperne for kaliumbegrænsning:

Levnedsmiddelgruppe:   Kaliumrige produkter:
Brød, mel og gryn

Müsli og klid

Grøntsager Champignon og andre svampe, spinat, rå rosenkål, rå selleri og rå rødbede, avocado, tørrede bælgfrugter
Frugt Banan, cantaloupe melon, stjernefrugt, nødder, mandler og tørret frugt
Drikkevarer Frugt- og grønsagsjuice,
mælk, surmælk, kakaomælk og kakaodrikke
Diverse Kakao, chokolade, nougat og marcipan, salt lakrids, salterstatninger, tomatpure og tomatkoncentrat

Efter nyretransplantation

Som nyretransplanteret har du, med undtagelse af grapefrugt og grapefrugtjuice, ingen kostrestriktioner.
Den immundæmpende medicin kan øge appetitten og eventuelt blodsukkeret. Derfor har vi valgt at give dig et link til Fødevarestyrelsens hjemmeside Alt om Kost, som nu passer til den kost, du skal følge som transplanteret.