OncoMed – Et pragmatisk interaktionsværktøj med kræftlægemidler.

 

Har du brug for at vide, hvordan din patients medicinske behandling fra et ambulatorium i onkologi eller hæmatologi interagerer med den øvrige medicin?

Har du brug for at vide om det lægemiddel, du gerne vil tillægge har interaktioner med den pågående medicinske kræftbehandling?

 

Så kan www.oncomed.dk være et værktøj for dig.

 

Tillæg af eksempelvis visse svampemidler, antibiotika og antiepileptika kan interagere med kræftlægemidler, og nogle kræftlægemidler kan interagere med andre lægemidler som eks. kolesterolsænkende medicin. Disse potente stoffer har ofte et snævert terapeutisk interval med risiko for nedsat effekt eller alvorlige bivirkninger. Derfor kan interaktioner få uheldige konsekvenser for patienten.

 

Hjemmesiden tager udgangspunkt i lægemidler benyttet i onkologi og hæmatologi, inkl. understøttende behandling som eks. kvalmestillende eller blodfortyndende medicin.

På siden vælges et eller flere af disse lægemidler, og du vil herefter få vist potentielle interaktioner med anden medicin. Derudover vil du finde en beskrivelse af baggrunden for interaktionen samt generelle råd til, hvordan du kan håndtere den.

Kun interaktioner, som skønnes at kræve enten ekstra opmærksomhed eller decideret handling vil blive vist. Der vi således ikke fremgå evt. ”grønne” interaktioner.

 

Læger i onkologi og hæmatologi har derfor efterspurgt et nemt overblik over interaktioner i deres specialer. Kræftafdelingen og Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital har på opfordring udviklet hjemmesiden, og holder den løbende opdateret med nyeste kræftlægemidler.

Selvom den primært er skabt til og for onkologer og hæmatologer, kan den være brugbar for andre, der er involveret i behandlingen af disse patienter.